Ponnyridskolan

Hösten 2022 startade vi ponnyridskola med gårdens Gotlandsruss. Vi erbjuder Knatteridning, nivå P1-3, privatlektioner och medryttarskap. Läs mer och registrera dig via länken nedan - välkommen till ponnyridskolan!

Ponnyridskolan för de mindre barnen

Ridskolan startade hösten 2022. Vi är ett småskaligt alternativ, och vi vill att yngre barn på våra små ponnyer ska få lära sig umgås med hästar och rida på riktigt i en trygg miljö. Stallet är också en bra miljö för att utveckla kunskap, vänskap och ledarskap. Maxlängd för att rida våra Gotlandsruss är 155 cm. Vårterminen 2024 startar 6 februari, varmt välkomna!

Varje grupp har fyra-sex elever, vi har tio ponnyer på gården som är trygga och lugna, och vana med barn, ljud och spring. Vi har en egen lokal i trädgårdslängan där vi kan samlas och hålla teorilektioner eller avsluta med en gemensam fika. Ponnystallet ligger mittemot fårstallet där både får, kaniner och höns bor, och vår sadelkammare ligger granne med fjällkornas lösdrift. Vi rider på våra uteridbanor, under den mörka årstiden har vi såklart belysning, och vi sköter om våra ponnyer, sadlar och tränsar i boxen. Våra ridledare heter Alice, Alva, Evelina, Ida, Noralie, Nova, Pauline och Tyra.

Vårt bokningssystem heter Academy, och där finns allt du och vi behöver - du bokar in de aktiviteter du vill vara med på, vi har koll på vem du är, namn och ålder, föräldrar och dina förkunskaper. Vi fördelar ponnyer, vi håller kontakt med dig innan och efter lektioner, och vi skickar information om avgifter och hur du betalar. Vi samlar också våra stallregler, avtal och övrig information som är viktig för dig och dina föräldrar. Kort sagt - vi håller koll tillsammans med Academy!

Hippo Academy™ är en elevportal för ridskolans elever. I portalen ser ni era inbokade ridlektioner, fakturor, gör avbokningar, bokar igenridningar och meddelar ersättare.

Avbokning av terminsridning kan ske samma dag som lektionstillfället. Dock senast klockan 10:00 vardagar eller klockan 00:01 helgdagar. Avbokningen görs i Academy. Avbokade outnyttjade ridlektioner återbetalas ej av ridskolan. Avbokning av privatlektioner måste ske senast 24h före den reserverade tiden. Avbokning som sker efter detta och tider som inte avbokas debiteras 100% oavsett orsak.

Vill du säga upp ditt abonnemang, måste det ske skriftligt via mail till djurskolan@uddbygard.org

Vårterminen 2024

Den 6 februari börjar terminen, ridlektioner pågår fram till och med 9 juni. Knatteridning kostar 200 kr, Lektioner P1 kostar 230 kr, och lektioner P2 kostar 250 kr. Mer info på Academy.

Anmälan till lektionsridning

Anmälan till Djurskolans verksamheter görs på Academy, där man också godkänner Djurskolans villkor.

Faktura och betalning

Av miljö- och kostnadsskäl fakturerar vi genom elevportalen på Academy. Vi erbjuder delbetalning där dina fakturor delas upp på tre månadsfakturor. Detta kryssat ni själva i på ert elevkort och måste kryssas i innan man fått en faktura. Du hittar det tillvalet under dina "inställningar" i elevportalen. Det tillkommer en avgift på 40kr om du väljer delfakturering. Om du inte betalar fakturan senast angiven förfallodag tillkommer en påminnelseavgift på 60 kr. Om du inte betalat senast den förfallodag som anges på påminnelsen stängs du av från Djurskolan och fakturan lämnas vidare till inkasso.

Igenridning

Igenridning - I mån av plats erbjuder vi elever igenridning i likvärdig grupp, men vi kan inte garantera igenridningstider. Vi rekommenderar att du försöker byta ridtid med en annan ryttare. Avbokning av terminsridning kan ske samma dag som lektionstillfället. Dock senast klockan 10:00 vardagar eller klockan 00:01 helgdagar, för sent avbokad lektion går ej att rida igen.

En eventuell igenridning måste ske senast sex veckor efter den avbokade lektionen och bokas via Academy. Igenridning på vardagar kan bokas senast klockan 13:00 samma dag som lektionstillfället. Igenridning på helger kan bokas senast klockan 00:01 samma dag som lektionstillfället. OBS: Ej utnyttjad eller avbokad igenridningstid är förverkad. Max antal igenridningar per termin/elev/ridgrupp är tre st. Medryttare har rätt till igenridning endast om ponny inte har kunnat ridas den aktuella dagen, i annat fall rekommenderar vi att försöka byta dag med en annan medryttare.

Knatteridning

Knatteridning erbjuder vi på lördagar kl 11:30. Ridning för barn från 4 år och uppåt som vill rida enstaka gånger eller bara prova-på hur det är att rida. Lektionstiden är 20 min, upp- och avsittning ingår i lektionstiden. Pris 200 kr, betalas med Swish innan lektionen. Samling vid sadelkammaren 20 min före lektionen för betalning med Swish, tilldelning av ponny samt utprovning av hjälm. Bokning till knatteridning görs via elevportalen i Hippocrates. För att komma åt elevportalen behöver du skapa ett konto, klicka nedan för att skapa konto.

I elevportalen hittar du bokning till Knatteridning under ”Ridskolan”. Bokningen till kommande lördag öppnas varje onsdag kl 10.00.

Utrustning och kläder

Det viktigaste när man rider är hjälm, säkerhetsväst och bra skor. Shorts, linne och sandaler passar inte ihop med stall och hästar.

Hjälm är obligatoriskt vid all ridning på gården, och den ska vara godkänd (CE-märkt) och sitta bra. Hjälm finns att låna på ridskolan och du som förälder till ridande barn ansvarar själv för utprovning av storlek. Säkerhetsväst i olika storlekar finns att låna på ridskolan.

Att ha rätt skor på sig är lika viktigt som att använda hjälm. För både bekvämligheten och säkerheten ska ryttaren använda ridstövlar eller ridskor med klack. Ridstövlar ger bäst skydd för både fötter och ben. Skon ska ha klack för att hindra att foten glider framåt i stigbygeln och därmed riskerar att fastna. Om du har långt hår rekommenderar vi att du har det uppsatt, både när du rider och när du är i stallet. Ridlärare har rätt att låta en elev stå över en ridlektion om denne anser att elevens utrustning inte är säkerhetsmässigt korrekt.

Allmänna stallregler

Stallet är våra ponnisars hem, och de behöver lugn och ro i sitt stall utan en massa stoj. Alltså, prata lugnt och spring inte i stallet. Detta gäller på hela gården, inte bara i stallet. Detta är viktigt för hästarnas trivsel, men framför allt för säkerheten. Ta del av våra Stallregler - då hjälps vi åt att hålla gården säker.

Tips till föräldrar

  • Var gärna med och stötta ditt barn, det är roligt att dela ett intresse.
  • Som förälder kan du ibland få hjälpa till att leda ponnyn, ta på dig rejäla skor och var beredd att rycka in.
  • Vi skyndar långsamt. Att lära sig rida tar tid och kräver många upprepningar, att forcera utvecklingen är sällan bra, och det viktigaste är att det ska vara kul.
  • Spendera gärna mycket tid i stallet - härlig plats, och i hästvärlden lär vi genom att göra.
  • Läs gärna Ridsportförbundets broschyr om mötet med Ridskolan tillsammans med ditt barn, länk nedan.
Broschyr Mötet med Ridskolan

Att vara medryttare på våra Gotlandsruss står högt på listan för många unga ryttare - lätt att förstå då det nästan är som att ha sin egen ponny. Du väljer en eller flera dagar/vecka du vill vara medryttare, ansvarar för att sköta om, rida, mocka och packa höpåsar för din ponny. Du ansvarar också för nattfodring någon dag/månad enligt ett rullande schema, och får vara del av en härlig stallgemenskap där du utvecklas under terminen tillsammans med din ponny. Du har också möjlighet att ta del av våra speciallektioner för medryttare med ridlärare, och boka egna privatlektioner.

Vill du bli medryttare ställer du dig i kö på Academy, eller skickar ett mejl till djurskolan@uddbygard.org

På Uddby har vi tio russ och alla deltar aktivt i våra olika verksamheter. Gotlandsrusset är Sveriges äldsta häst och den enda inhemska svenska ponnyrasen. På Gotland kallas den också för skogsbagge. Russen på Uddby har ett eget ponnystall, skilt från gårdens inackorderingsstall med egna vinter- och sommarhagar, och sköts om av oss och våra medryttare. Du har säkert mött några russ om du besökt gården, men här får du veta vilka de är.

Athoz (Myrhedens Athoz), valack, född 2007 hos Susanne Haag i Munkfors, mörkbrun, mankhöjd 122 cm, kom till gården 2019. Athoz är lugnet själv, ingen brådska här inte, går med våra förskolebarn på Hästis, men också snabb i vändningarna och klubbmästare i hoppning på Uddby. Athoz har tidigare haft fång så vi är försiktiga med bete.

Dille (Sherdil), valack, född 2003 hos Martina Blomberg i Skänninge, gulsvart, mankhöjd 118 cm, har under åren 2008-2012 haft ett 90-tal starter i ponnytravet med flera bra placeringar. Dille kom till gården sommaren 2023, och har tidigare haft fång så vi är försiktiga med bete, han är en lugn och trygg individ och van med barn.

Erna, sto, född 2005 hos Liselotte Erixon i Märsta, ljusbrun, mankhöjd 125 cm, kom till gården 2021. En ponny som älskar att köras, har snabb trav och bra fart, också lugn och fantastisk med våra minsta ryttare. Erna har tidigare haft fång så vi är försiktiga med bete.

Gert (Karismas Gert), valack, född 2007 hos Karisma Stuteri i Norrtälje, mörkbrun, mankhöjd 125 cm. Gert kom till gården sommaren 2023 och har tidigare gått på ridskola, lugn och trevlig individ som är mycket van med barn och bus.

Hedda (Härliga Hedda), sto, född 2005 hos Stadsbondgården i Olofstorp, fux, mankhöjd 127 cm, lugn och trygg individ med fart i galoppen, ranghög i hagen, kom till gården hösten 2022.

Nordh, valack, född 2019 hos Göran Jonasson i Torsås, fux stj, mankhöjd 120 cm, vårt yngsta russ, kom till gården sommaren 2022 som tre-åring. Pigg och nyfiken, älskar att jobba.

Rone, valack, född 2007 hos Elinor Olsson & Gunilla Römmel i Munkedal, fux, mankhöjd 130 cm, kom till gården våren 2023 och vårt största russ i dagsläget.

Savoj (Savoj KL), valack, född 2012 hos Jennie Larsson i Björketorp, brun, mankhöjd 120 cm, lugn och trygg individ som tillsammans med Snits var gårdens första russ 2016.

Snits (Snits KL), valack, född 2012 hos Stuteri KL, Kurt & Lisbeth Larsson i Björketorp, fux, mankhöjd 124 cm, lugn och trygg individ som tillsammans med Savoj var gårdens första russ 2016.

Svea (Supara Yin), sto, född 2003 hos Kungshagens Häst & Hundgård i Enköping, fux, mankhöjd 123 cm. En individ med stor integritet som älskar att hoppa. Svea kom till gården 2020.