"Jag vet hur en kalvtunga känns mot handen och hur kaniner luktar och hur det luktar i ett vagnsskjul och hur det låter när mjölken strilar ner i hinken och hur små kycklingfötter känns när man tar en nykläckt kyckling i handen."

Ur Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult, av Astrid Lindgren

Det finns många anledningar att utgå från djur i det pedagogiska arbetet med barn. Barn och djur får lätt nära och förtroendefulla relationer som kan medföra positiva effekter på barnets utveckling. Det kan handla om stärkt självkänsla, större förmåga att ta ansvar och en känsla av bättre egenkontroll.

December 2017 startade vi förskola på gården, med liten barngrupp och mycket utevistelse. Vi tänkte att bondgården med alla djur, och naturreservatet där gården ligger, vore en idealisk plats för en förskola. Alla barn får vara på gården – de äldre barnen får vara med och sköta om gårdens djur och lära sig rida våra ponnyer. Vi är också utomhus i stor utsträckning - en rymlig, grön och varierad utemiljö ger mer fantasilek och barn som mår bättre, sover bättre, och koncentrerar sig bättre.

Januari 2021 övertog vi verksamheten vid Slottsparkens förskola, och ganska snart fick barnen på Slottsparken sällskap av höns, kaniner och får. Tycker du som vi att barn och djur hör ihop, och vill ställa ditt barn i kö till våra förskolor använder du e-tjänsten hos Tyresö kommun. Välkomna till oss på Rödkullan och Slottsparken!

Barn och djur hör ihop - från tidiga sagor och gosedjur finner barn trygghet och lugn hos djur. På våra förskolor möter vi gårdens djur nästan varje dag, vi plockar ägg hos hönsen och säger god morgon till får, grisar och getter. Vi kallar vårt pedagogiska arbete tillsammans med djuren för Djurlär. På Rödkullan får 4-5 barn/grupp hjälpa till att sköta gårdens djur, och Hästis erbjuder 3-4 barn/grupp att sköta och rida våra småponnyer. Vi är också utomhus stora delar av dagen. Att praktiskt och lustfyllt få uppleva stimulerar nyfikenhet, självkänsla och ger förståelse.

Det finns många anledningar att utgå från djur i arbete med barn. Barn och djur får lätt nära och förtroendefulla relationer som kan medföra positiva effekter på barnets utveckling. Det kan handla om stärkt självkänsla, större förmåga att ta ansvar och en känsla av bättre egenkontroll. Djur stimulerar närvaro i stunden, ger kärlek och trygghet utan ord som förvillar och ökar på så sätt barnets förståelse och känslighet för vad andra uttrycker.

Genom förskolans djur- och naturfokus utvecklar vi barnens inneboende empati genom lek, språk och drama. Empati är inte bara förmågan att leva sig in i någon annans känslor, utan lika viktigt är att man handlar utifrån denna inlevelseförmåga och hjälper andra. Motivationen kommer från positiva erfarenheter av omsorg och en stark känsla av ansvar. Därför finns en uppenbar koppling till etik och värderingar i frågor som gäller andra levande varelser. Om inlevelse är den viktigaste mänskliga förmågan måste barnets tankegångar respekteras för att en god utveckling av empati och etik ska ske. Vi inkluderar i stort sett samtliga målområden från förskolans läroplan i vårt pedagogiska arbete med djuren - vi kallar det Djurlär, och det löper som en grön tråd i våra verksamheter.

Vi värnar en småskalig verksamhet med liten barngrupp, engagerade föräldrar, bra bemötande och mycket utomhusaktiviteter. Vi skapar trygghet när alla känner varandra; barn, pedagoger och föräldrar. I dagsläget är vi 30 barn på Rödkullan, och 30 barn på Slottsparken. Vi serverar näringsrik och god mat. I vår lärprocess förenas hand, huvud och hjärta – förutsättningar för långvarig och hållbar intellektuell utveckling och nyfikenhet. Vår pedagogiska dokumentation sker med TYRA, ett digitalt verktyg som är busenkelt att använda.

På Rödkullan arbetar två förskollärare, två barnskötare och en djurpedagog (utbildad barnskötare och djurskötare), och på Slottsparken arbetar två förskollärare och tre barnskötare. Vår rektor heter David Neveling och arbetar inte i barngrupp. Våra öppettider är helgfri må-fre kl 07:00-17:00. Vi har sommaruppehåll fyra veckor i juli, och juluppehåll mellan jul- och trettonhelg. Huvudman för verksamheten är Rödkullans Förskolor AB.

Är ni intresserade av en plats på förskolan Rödkullan eller Slottsparken använder ni e-tjänsten hos Tyresö kommun. Varmt välkomna!

Vill du komma i kontakt med oss är det enklast att du ringer rektor David Neveling, 070–408 9001. Du kan också ringa våra enheter direkt, Rödkullan 070–222 2438, eller Slottsparken 070–367 4001.

Just nu har vi inga lediga tjänster

Men vi söker alltid efter de mest engagerade pedagogerna – vill du skicka in en spontan intresseanmälan kan du mejla till rektor@rodkullans.se Varmt välkommen!